Gezond baarmoedermilieu

Het baarmoeder milieu verwijst naar de omgeving binnen de baarmoeder, waar een bevruchte eicel zich kan innestelen en zich kan ontwikkelen tot een embryo en vervolgens een foetus. Deze omgeving wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder hormonen, voedingsstoffen en de kwaliteit van het baarmoederhalsslijm.

Wat is het baarmoedermilieu?

Het baarmoedermilieu speelt een cruciale rol in de voortplanting. Naast hormonale balans is het ook gevoelig voor de invloed van toxines die in het lichaam circuleren. Deze toxines kunnen de delicate balans van het baarmoedermilieu verstoren en daarmee de vruchtbaarheid beïnvloeden.
Onder baarmoedermilieu verstaan we de omgeving in de baarmoeder en met de omgeving bedoelen we het baarmoederslijmvlies, de bloedcirculatie in de baarmoeder, de pH- waarde, goede celcommunicatie binnen de baarmoeder, de temperatuur en de algehele zuiverheid van de baarmoederomgeving (vrij van afvalstoffen, restweefsel en bloedklonters).
Een gezond vaginaal milieu/microbioom is ook bepalend voor de gezondheid van het baarmoedermilieu. De pH- waarde trekt zich namelijk door naar boven. Verstoringen in het vaginale microbioom, zoals bij een blaasontsteking1 of schimmelinfectie, hebben invloed hebben op de pH-waarde en de algehele gezondheid van de vagina. Uit onderzoek2 is gebleken dat dit effect heeft op de vruchtbaarheid en innesteling van een embryo. Verder wordt dit onderwerp uitgebreid besproken in de innesteling cursus.

Kenmerk gezond vaginaal milieu

In de vagina van de meeste gezonde vrouwen, vanaf de puberteit, zijn melkzuurbacteriën de baas. Deze bacteriën heten Lactobacillus-soorten. Al in 1892 ontdekte een Duitse dokter genaamd Albert Döderlein met een microscoop deze belangrijke bacteriën voor de vaginale gezondheid.
Een goede pH- waarde kenmerkt zich door een gezonde vaginale microbioom die gedomineerd wordt Lactobacillen. De melkzuurbacterie Lactobacillus is een natuurlijke bewoner van de vagina. Deze bacterie draagt bij aan een zuur vaginaal milieu, wat voor bescherming zorgt. Lactobacillen communiceert met het darm zenuwstelsel, bevordert de darmgezondheid en stimuleert het plaatselijke immuunsysteem.
Er zijn verschillende onderzoeken1 gedaan naar het belang van een gezonde vaginale microbioom om de zwangerschapskans te vergroten. Er is zelfs gesuggereerd dat het vooraf (van een vruchtbaarheidsbehandeling) bepalen van het vaginale microbioom het resultaat van de vruchtbaarheidsbehandeling zou kunnen voorspellen. Zo belangrijk is het dus!

Een aantal onderzoeken

  • 1. https://www.novaivffertility.com/fertility-help/infections-and-infertility
  • 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0090429578903953
  • 3. https://journals.lww.com/co-obgyn/Fulltext/2022/06000/Microbiome_as_a_predictor_of_implantation.5.aspx
Uit onderzoek1 is gebleken dat IVF minder goed aanslaat bij vrouwen met een hoge vaginale pH-waarde, maar heeft ook effect op zaadcellen van de man2.
Uit onderzoek1 is gebleken dat het herhaaldelijk mislukken van de innesteling samen te hangen is met een meer divers niet-Lactobacillen dominant urogenitaal microbioom.
In een ander onderzoek1 kwam weer naar voren dat een hogere overvloed aan Streptococcus in verband werd gebracht met slechte resultaten bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Uit een studie met 475 onvruchtbare patiënten werd aangetoond dat een lagere overvloed aan Lactobacillus en een hogere overvloed aan Gardnerella en Prevotella werden gevonden in de vaginale monsters van niet-zwangere IVF-patiënten1.
Bij een onderzoek waar de Lactobacillus niet dominant (NLD) is in het vaginale microbioom wordt gesuggereerd dat de combinatie van orale en vaginale antibiotica (metronidazol) en vaginale probiotica door verhoging van het aandeel Lactobacillus een succesvolle behandeling kan zijn voor RIF-patiënten(vrouwen met herhaaldelijke implantatiefalen) 1.
  • 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7244657/
  • 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5960052/
  • 6. https://journals.lww.com/co-obgyn/Fulltext/2022/06000/Microbiome_as_a_predictor_of_implantation.5.aspx
  • 7. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0528.16782
  • 8. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.00217/full
  • 9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1642431X20302412

Comments are closed